Banner

Facebook

Statistieken

Artikelen : 80
Artikelen bekeken hits : 227147

 

Karakter
De Bordeauxdog is van herkomst een waak en verdedigingshond, een taak die hij moedig uitvoert, zonder daarbij agressief te zijn. Al lijkt hij te slapen, hij blijft alert en houdt vanaf zijn slaapplaats de boel in de gaten. De Bordeauxdog is een zeer trouwe en aanhankelijke hond, en zal voor zijn baas en gezin door het vuur gaan. De Bordeauxdog houdt van kinderen, vooral van zijn eigen (mensen) kinderen. Het typerende voor een Dog is zijn kalme aard, de rust die hij uitstraalt, kan soms zelfs onverstoorbaar overkomen. Ondanks hun zware bouw kunnen ze een goede snelheid ontwikkelen en hebben gezonde honden een goed uithoudingsvermogen. Deze uitgesproken eerlijke honden verdienen een goede baas, die hen met respect behandelt.

Gezondheid en Voeding
Als alle grote hondenrassen is de Bordeauxdog gevoelig voor botafwijkingen als HD (Heupdysplasie) en ED (Elleboogdysplasie). Ondanks dat men al decennia lang generaties onderzoekt op deze (erfelijke)botafwijkingen en de serieuze fokker een hond met zware vorm van HD of ED niet zal inzetten voor de fokkerij ziet men toch dat de botafwijkingen niet helemaal geëlimineerd kunnen worden onder de grotere hondenrassen. Voeding en beweging spelen een zeer belangrijke rol in het eventueel ontwikkelen van HD en ED. Ga bij het aanschaffen van een Bordeauxdog pup op zoek naar een betrouwbare fokker, en let op de HD en ED uitslagen van de ouderdieren. Laat u ook goed informeren over de voeding voor een opgroeiende Bordeauxdog, Ga op zoek naar een dierenarts die bekend is met het ras, dit kan u veel ellende (en onkosten) besparen.

Omgang en Opvoeding
De Bordeauxdog is met veel geduld goed te trainen. Zodra de Bordeauxdog een commando aangeleerd heeft vergeet hij dit nooit meer, want dit ras is uitermate intelligent. Echter de snelheid in het opvolgen van een commando is niet te vergelijken
met bijvoorbeeld een Herdershond, de Bordeauxdog heeft nooit haast. Schreeuwen, en brullen helpt niet! Dan bereik men het tegenovergestelde. Geduld, doorzettingsvermogen, en enthousiasme zijn de toverwoorden aangevuld met een beloning. Zodra een commando opgevolgd word, positief zijn en op het juiste moment belonen, dat zijn de sleutels tot succes. Zoveel mogelijk met de stem corrigeren is de beste manier om bij een Bordeauxdog het gewenste resultaat te bereiken.

Het formaat van een Bordeauxdog
Een Bordeauxdog eigenaar zal sterk in de schoenen moeten staan om de Bordeauxdog mee uit te nemen op zijn dagelijkse wandelingen. Heb niet de illusie dat een slecht luisterende Bordeauxdog netjes aan de riem loopt, zodra zijn interesse voor andere dingen groter wordt dan voor zijn baas volgt het probleem dat omschreven kan worden als ; Hond laat Baasje uit!! Een Bordeauxdog moet alle basiscommando aanleren. Een ander belangrijk punt is dat de Bordeauxdog een snel groeiend ras is, met een zeer snel groeiend beendergestel, dat betekent dat hij het beste voor een deel van de wandelingen aangelijnd kan blijven totdat hij minimaal één jaar oud is, dus geen rondjes om zijn as laten draaien, geen onverwachte extreem harde rukken aan de lijn, niet met ballen laten spelen. Laat uw opgroeiende Bordeauxdog niet met snelle wendbare honden spelen.

Geschiedenis
Binnen de groep Molossers hebben alle rassen een brede schedel met zwaar bot en overeenkomstige karaktertrekken.
Tot deze groep behoren verder onder andere de Bull Mastiff, de Mastiff, de Mastino Napoletano maar ook de Boxer
en de Duitse Dog.
De Bordeauxdog vindt zijn oorsprong in een lang en onstuimig verleden. Uit de historie van de groep Molossers blijkt dat ze
van oudsher een belangrijke plaats bij de mens hebben ingenomen. Altijd heeft deze Dog in dienst gestaan van de mens.
Hij werd gebruikt voor de jacht op grof wild en de bewaking van het huis en hof. Door zijn bouw en moedig karakter werd hij zelfs ten tijde van Karel de Stoute ingezet als legerhond. Met de komst van moderne wapens werden de Bordeauxdoggen als legerhond overbodig. Het tijdperk van de door de adel georganiseerde dierengevechten brak aan.
De Bordeauxdog werd ingezet om te vechten tegen beren, tijgers, en later stieren. Tijdens de eerste hondententoonstelling in Parijs in 1863 waren er 3 typen Bordeauxdoggen ingeschreven; het Toulouse type, het Parijse type, en het Bordeaux type.
De huidige Bordeauxdog komt voort uit het Bordeaux type. Het ras heeft veel te lijden gehad onder de twee wereldoorlogen.
Na de tweede wereldoorlog dreigde het ras zelfs uit te sterven, maar bloeide na de zestiger jaren weer op. 

Laatst aangepast (zondag, 25 juli 2010 19:57)